nationale oldtimerdag

Lelystad – zondag 17 juni 2012

TOPSTUKKEN UIT DE AUTOGESCHIEDENIS NAAR LELYSTAD
De Nationale Oldtimerdag op zondag 17 juni in de Flevolandse hoofdstad Lelystad presenteert in haar 28e editie een grote variatie in veteran, vintage en classic cars. Topstukken (kostbaar en uniek) zijn ingeschreven in een indrukwekkende deelnemerslijst waarop 400 automobielen staan genoteerd. Topstukken uit de autogeschiedenis geven acte de présence in wat in de loop van de jaren is uitgegroeid tot een reünie van pure oldtimerkwaliteit. Een dag waar de echte autoliefhebbers een kijkje moeten nemen (gratis entree).
Impressie deelnemersveld

Mercedes Benz collectioneur Nico Ockhuisen komt met drie automobielen uit zijn verzameling: een Mercedes Benz 290B Cabriolet (1933), een Mercedes Benz 320A Cabriolet (1937) en een unieke Mercedes Benz 300SL Coupé (1955). Van deze auto – bekend om zijn fraaie vleugeldeuren – zijn er slechts 29 gebouwd.

nationale oldtimerdag 1

Olav Glasius, deelnemer aan vele rally’s en concoursen in binnen- en buitenland, brengt een Alfa Romeo 8C 2300 Monza (1932) aan de start. De met een 8 cilinder motor aangedreven Alfa Romeo (ontworpen door Vittorio Jano) reed in rally’s als de Targa Florio, Mille Miglia en Monte Carlo en voelde zich thuis op de circuits van Monza en Le Mans.

Michiel Bakker, bekend om zijn deelnames aan de Mille Miglia, brengt enkele rally auto’s mee (zoals een Lancia Aurelia B20 GT uit 1953) en de enige in ons land rijdende Lincoln K Convertible Coupé (1931).

Denis Geurts uit het Belgische Lanaken brengt een De Dion Bouton Y (1904) mee naar de Zuiderzeebodem. Een auto die al 23 maal aan de start stond in de jaarlijkse London – Brighton Run.

Tonnie Paalman, autoliefhebber in hart en nieren, geeft een Délaugere et Clayette (1904 – gebouwd in Orleans) een Nederlandse primeur. De restauratie is voltooid en de voiture komt op 17 juni voor het eerst op de weg.

Andries Jans, eveneens een particuliere collectioneur, laadt een Renault W Special Town Car (1905) in zijn autotrailer en ook voor die automobiel is Lelystad een primeur. Daarnaast brengt hij een Spijker C4 Koolhoven aan de start, één van de drie nog bestaande, ontworpen door vliegtuigontwerper Frits Koolhoven.

Willy Smessaert (Eeklo – België) heeft de restauratie voltooid van een Stanley Steamer 60 Runabout. De auto is nog niet eerder in Nederland te zien geweest.

Duco Ham is de bezitter van een Straker Quire HP 15 Open Tourer (1910). Deze Britse automobiel is in een topconditie en een fraaie vertegenwoordiger van de zogenaamde ‘koperen auto’s’. Het is de enige Straker Squire in Nederlands bezit.

Ries van Leeuwen, bezitter van een collectie automobielen van het merk Vauxhall, presenteert een Vauxhall Arundel 23/60 Tourer (1923). Uitvoerig speurwerk leert dat dit nog het enig rijdende exemplaar ter wereld is. Ook voor deze wagen is het een primeur na de 4 jaar durende restauratie.

René Verbiest (Holsbeek – België) presenteert een Clement Talbot Runabout uit 1904. Een auto die meerdere malen in de London-Brighton Run aan de start stond en deelnam aan de Tour du Lac Leman.

nationale oldtimerdag 2

Ambiance
William van der Meulen met zijn ‘professionele’ team van vrijwilligers verantwoordelijk voor het deelnemersveld: ‘We zijn er in geslaagd om uit alle tijdperken van de autogeschiedenis unieke klassiekers bijeen te brengen. Omdat we de locatie hebben veranderd in de Batavia Boulevard krijgt het hele gebeuren een bijzondere ambiance met een sfeervol decor. We hebben met name uit de beginperiode van de autogeschiedenis auto’s van zeldzame kwaliteit weten vast te leggen. Daarnaast is er volop aandacht voor ‘verdwenen’ automerken als Hupmobile, Packard, Essex en Pierce Arrow. Opmerkelijk is tevens het collectie-overzicht van Peugeot en van de vooroorlogse Citroëns.
Het is slechts een greep uit vele opvallende en unieke automobielen die zich laten jureren en vertrekken voor een rit van 60 km. Rijdende cultuurhistorie zowel op het gebied van ontwerp als op het gebied van techniek.

Rouwwagens
William van der Meulen: “Dit jaar hebben we een opvallend accent gelegd door een unieke collectie rouwwagens. Auto’s, veelal gebouwd door Britse en Amerikaanse carrosseriebouwers. We hebben rouwwagens uit de periode 1952 tot en met 1984. Auto’s soms met een verhaal over een bekende persoonlijkheid die er in ten grave gedragen is. De relatie met door paarden getrokken lijkkoetsen is er nog steeds o.a. door de ornamenten en door de gehandhaafde benaming ‘koetswerk’.

Omlijsting
Het dagprogramma wordt omlijst door o.a. straattheater en muziek. Puffende stoomtractoren en een ‘Kinderwagenparade’ naar Brits voorbeeld maken het beeld compleet.

Programma
De Nationale Oldtimerdag speelt zich af tegen het decor van de voormalige Zuiderzee nabij de Bataviahaven en Batavia Stad Outlet Fashion. Een locatie die deelnemers en bezoekers zeker zal verrassen. De jurering van de deelnemende automobielen start om 09.00 uur en de rit start om 11.30 uur. Alle auto’s worden daarbij opnieuw aan de jury gepresenteerd. De toegang is gratis.

FEHAC-voorzitter Bert Pronk zal samen met Margreet Horselenberg ( Burgemeester van Lelystad) de officiële opening verrichten.

Bron en meer informatie: www.oldtimerdaglelystad.nl

rallyevenementen evenementen

Deze website gebruikt cookies om de website-ervaring te optimaliseren. We zorgen er voor dat je gegevens en privacy wordt gerespecteerd. Lees Meer.