rally navigatiemethoden rallyevenementen

Rally navigatiemethoden: De 3 populairste kaartleessystemen!

Het zal vast eens door je hoofd zijn gegaan: waarom hebben al die professionele rallyrijders iemand naast zich zitten om de navigatie te doen? Je zou zeggen dat het alleen maar afleidt tijdens het rally rijden als er iemand naast je zit die constant roep: six left long into three right fifty! Ergens heb je dan een punt, maar iemand die zit te kaartlezen in de auto, doet dat niet voor niets. Het ietwat chaotische voorbeeld hierboven is een van de vele rally navigatiemethoden. In deze blog behandelen we de drie populairste manieren van kaartlezen bij het rally rijden.

Ontdek de meest gebruikte navigatiemethoden tijdens een autorally

In de alinea hierboven heb je kennis gemaakt met de meest voorkomende variant van rally navigatiemethoden op het allerhoogste niveau: de pace notes. Deze vorm biedt een navigator de mogelijkheid om zo gedetailleerd mogelijk de route die komen gaat te beschrijven in een rap tempo. Zo kan hij aangeven wat voor bocht eraan komt en waarvoor de coureur moet uitkijken. Denk hierbij aan verandering van oppervlaktetype, een haarspeldbocht of dat er een sprong aankomt. In de recreatieve vorm van rally rijden zijn er nog veel meer navigatiemethoden. Ook bij de rally’s van Rallyevenementen.com is dit het geval.

Om je een zo breed mogelijk beeld te geven van de wereld van een navigator, worden tijdens onze rally’s verschillende vormen van kaartlezen gebruikt. Wanneer we alle vormen van rally navigatiemethoden zouden beschrijven, zouden we hier nog wel even met je zitten. Voor degene die nu teleurgesteld zijn muis naar de rechterbovenhoek begeeft, wees niet te snel! Voor nu focussen we ons op de drie populairste rally navigatiemethoden en de bijbehorende varianten hierop.

Route opdracht of kaartlezen

In de basis zijn er twee manieren om je coureur te voorzien van navigatie: route-opdracht en kaartlezen.
Hieronder lichten we de twee belangrijkste toe.

Route-opdracht

Bij de route-opdracht wordt er een beroep gedaan op je richtingsgevoel. Hierbij moet je navigeren zonder gebruik te maken van een kaart. Voorbeelden hiervan die wij gebruiken bij voor het navigeren zijn bolletje-pijltje, fotoroute en routeomschrijving. Op deze manier word je uitgedaagd om goed te kijken naar wat er wanneer van je wordt gevraagd. Een foutje is zo gemaakt, waardoor concentratie de sleutel is tot succes.

Kaartleessystemen

De tweede basisvorm is het kaartleessysteem. Zoals de naam al doet vermoeden, is het hierbij de bedoeling om wél een kaart te gebruiken voor het navigeren. Op deze kaart kan een ingetekende lijn staan die je de weg wijst, maar er kunnen ook punten of pijlen aangeduid staan waar je zelf de kortste route naar moet zoeken om zo elk checkpoint te bereiken. Je zou denken, appeltje-eitje, maar je zult zien dat het lastiger navigeren is dan je op voorhand denkt.

Bolletje-pijltje navigeren

Bij een bolletje pijltje rally, wordt er een vorm van ruimtelijk inzicht van je geëist. Per navigatiepunt gaat dit principe uit van een overzichtelijke aanpak. Jij bent het bolletje. Aan deze bol ligt een verticale lijn. Daaraan zit een pijl die de richting aangeeft waar je heen moet. Alle mogelijke richtingen worden meegenomen bij dit principe, bijvoorbeeld aan een T-splitsing. Hierbij splitst een horizontale lijn, de verticale lijn en wijst de pijl naar een van de drie mogelijke richtingen, zoals op het voorbeeld hieronder.

Deze rally navigatiemethode stamt uit de jaren ’50. Tijdens de tweede editie van de Tulpenrallye in 1950 wordt het bol-pijl systeem ingevoerd. Later werd dit wereldwijd overgenomen en vaak aangeduid als het ‘’Tulip’’ systeem. Volgens verschillende experts is het bol-pijl systeem, het meest bekende kaartleessysteem ter wereld. Van het bolletje-pijltje navigeren zijn twee varianten: met afstanden en zonder afstanden.

Bolletje pijltje route navigeren kaartleessystemen

Bol-pijl navigatie met afstand

Dit is de light-versie van het bolletje-pijltje navigeren. Zoals in het voorbeeld hieronder staat aangegeven op welke weg je hoort te rijden, hoever je op deze straat moet rijden en staat er mogelijk nog een toelichting om zeker te weten dat je goed zit.

Bol-pijl zonder afstand

Om de uitdaging nog wat moeilijker te maken, is er ook de mogelijkheid om het bolletje-pijltje principe toe te passen zonder afstanden. Hierbij zul je elke keer de richting op moeten rijden zoals staat aangegeven bij de afbeelding tot je uitkomt bij een mogelijkheid om een andere richting in te slaan. Dit maakt het bolletje pijltje route rijden net wat uitdagender.

Fotoroute

Het tweede navigatiesysteem is het navigeren aan de hand van foto’s. Deze beeldende vorm van kaartlezen is erg vermakelijk doordat je de afbeeldingen in het routeboek ook daadwerkelijk tegenkomt (als je goed rijdt natuurlijk). Bij Rallyevenementen.com maken we gebruik van de foto rit met bol-pijl symbolen. Zo combineren we de twee meest voorkomende en meest vermakelijke navigatiemethoden.

Fotoroute met bol-pijl symbolen

De ingetekende lijn met barricades geeft naast de lijn die gereden moet worden ook specialiteiten op en langs de route van de rally aan. Denk hierbij aan steile hellingen, bruggen of andere bijzonderheden.

kaartleessystemen navigeren

Ingetekende lijn

Tot slot is er nog de ouderwetse kaart met ingetekende lijn. Wederom wordt er hier ruimtelijk inzicht gevraagd van de navigator. Ook bij de ingetekende lijn navigatiemethode zijn er twee manieren om dit principe toe te passen. Ook hierbij is er een vorm voor nieuwelingen en een vorm voor gevorderden (of erg fanatieke beginners) van de autorally: de ingetekende lijn met barricades en de blinde lijn.

Ingetekende lijn met barricades

De ingetekende lijn met barricades geeft naast de lijn die gereden moet worden ook specialiteiten op en langs de route van de rally aan. Denk hierbij aan steile hellingen, bruggen of andere bijzonderheden.

Blinde lijn

Bij de blinde lijn is alleen de lijn die gereden moet worden te zien zonder plattegrond of kaart. Wel is er een schaal en een kompas afgebeeld. Voordat je de motor van je rallyauto start, wordt er van je verwacht dat je de lijnen op schaal opmeet zodat je de afstand van je richting kunt bepalen mede aan de hand van het kompas. Waar nodig worden zijwegen, stoplichten en andere belangrijke punten aangegeven om de veiligheid te bewaren.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Met deze informatie over navigatiesystemen op zak, hopen wij dat je nog beter voorbereid kunt beginnen aan een rally. Deze voorsprong op de concurrentie kan het beslissende onderdeel zijn van jouw rallyavontuur. 

Inspiratie opgedaan?

Een rally is de perfecte manier om geld in te zamelen voor je goede doel. Wil jij geld inzamelen voor jouw goede doel?

Is een rally corona-proof?

Ook in tijden waarin we worden geteisterd door het coronavirus, is het mogelijk om deze ervaring mee te maken. Anders dan bij andere activiteiten is een rally van Rallyevenementen.com hét uitje om te rijden met respect voor de coronaregels. Mocht je deze ervaring aan willen gaan met personen buiten je eigen huishouden, adviseren wij je om vooraf een coronatest af te nemen. Voor al onze evenementen houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM. Voor een volledig overzicht van de huidige corona regels verwijzen we je graag naar de website van de rijksoverheid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

rallyevenementen evenementen

Deze website gebruikt cookies om de website-ervaring te optimaliseren. We zorgen er voor dat je gegevens en privacy wordt gerespecteerd. Lees Meer.