SLS Classic Rally: Uitdaging voor mens en machine!

We mogen ons in Nederland gelukkig prijzen met het aantal prachtige, historische rally’s die we hebben. Een rally die in dit rijtje zeker niet mag ontbreken is de SLS Classic Rally. Al sinds de jaren ’50 wordt deze rally gehouden. Elke editie kent een nieuwe startlocatie met zijn eigen verhaal. In dit artikel vind je alle benodigde informatie over deze rally.

Geschiedenis van de SLS Classic Rally

Al sinds 1952 wordt jaarlijks de SLS Classic Rally gehouden. Het ontstaan van de rally kent een erg bijzonder verhaal. Het is namelijk begonnen als “De Regionale Automobielsport Club West de 24-uurs Rit Scheveningen-Luxemburg-Scheveningen”. Vandaar ook de naam van de rally. In 1973 kreeg de naam SLS en nieuwe betekenis toen de rally werd verreden van Schimmert in Zuid-Limburg naar Saint-Hubert/Sint-Houbert in het zuiden van België.

Om specifiek te zijn werd er op 6 juni 1952 om 20.01 uur gestart bij het Kurhaus en precies 24 uur later arriveerden de deelnemers weer bij het Kurhaus. Tot 1970 houdt het 24-uursconcept stand tot de organisatie besluit om iets nieuws te proberen. Er worden klassementsproeven uitgezet rond het Limburgse dorp Schimmert. Het blijkt geen succes te worden en de organisatie besluit in 1975 om het oude concept weer op te pakken. Een jaar later verbiedt de KNAC (Koninklijke Nederlandse Automobiel Club) rally’s op de openbare weg. Gelukkig komt de KNAC hier in 1978 op terug waardoor de SLS weer kan plaatsvinden. Naarmate de jaren vorderden neemt het deelnemersaantal af. In 1983 staat er wel een SLS Rally gepland, maar die zal nooit plaatsvinden door een tekort aan deelnemende equipes.

Tien jaar later pakt de organisatie de draad weer op. Vanaf deze 30e editie krijgt de rally dan ook de naam SLS Classic Rally. Vanaf 1993 tot 2019 is er jaarlijks een SLS Classic Rally. In 2017 bundelt SLS de krachten samen met DHRC (Dutch Historic Rally Club) en ontstaat er het “kleintje SLS”. Deze rit fungeert als oefenrit voor de grote SLS Classic Rally. De mooie en uitdagende route is beschikbaar voor teams uit alle verschillende klassen (daar later meer over) waarbij de meeste kaartleessystemen van de SLS gebruikt worden. 

De SLS Classic Rally in cijfers

  • In 2023 start de 59e editie van de SLS.
  • In de expert klasse zullen circa 30 equipes uit binnen- en buitenland strijden om de hoofdprijs.
SLS Publucatie bron sls

Bron: SLS classic

Elk jaar een andere route

Per editie stippelt de organisatie van de SLS Classic rally een volledig nieuwe rally uit. Ook de start- en finishlocatie van de rally is niet altijd hetzelfde geweest. Binnen- en buitenland zijn het theater geweest voor de locaties.

De start

De startlocatie van SLS Classic Rally is traditioneel gezien vanuit Scheveningen. In de rijke historie van de rally is er hier en daar op verschillende andere plaatsen gestart. Ook wanneer de rally terugkwam in 1993 was Scheveningen, het eerste strijdtoneel.  In 2007 komt daar verandering in. Papendal krijgt de eer om de eerste meters van de 15e Classic SLS te mogen huisvesten. Dit had als voornaamste voordeel dat de equipes sneller in het rally gebied zaten dan vanuit de badplaats. Twee jaar later steekt de politie een stokje voor het ochtend traject waaruit blijkt dat Papendal ook niet de oplossing is. In 2010 keert de SLS huiswaarts in Scheveningen.

Vijf jaar houdt de oude startlocatie stand tot de organisatie beslist dat het doorkruisen van de Randstad te veel kostbare tijd kost. Voor het eerst in de geschiedenis wordt er gestart in het buitenland en wel in Spa, België. Er wordt positief gereageerd op het verplaatsen van de startlocatie wat de organisatie ertoe zet om tot en met 2018 te beginnen in Spa. Voor de meest recente editie is de startboog verplaatst naar het Nürnburg waar ook de eerstkomende SLS Classic Rally zal starten. Zo is er in de geschiedenis van de rally gestart in Valkenswaard, Weert, Schimmert, Papendal, Austerlitz (gemeente Zeist), Beilen (gemeente Midden-Drenthe), Hellendoorn, Spa-Francorchamps, Zolder, Nürnburg en natuurlijk Scheveningen.

De finish

Over de finishlocatie is op één jaar na altijd gefinisht op de boulevard in Scheveningen. In 1973 werd de rally verreden van Schimmert (Zuid-Limburg) naar Saint-Hubert/Sint-Houbert in het zuiden van België.

Klassenverdeling

Net als bij verschillende andere rally’s, biedt SLS de mogelijkheid om in verschillende klassen mee te rijden met de rally. Voor de SLS Classic Rally geldt dat er drie klassen zijn: tourklasse, sportklasse en expertklasse.

Tourklasse

Deze klasse is voor equipes met weinig of geen race ervaring. Voor deelnemers in de tourklasse wordt een kosteloze instructie ochtend georganiseerd (als onderdeel van de mini-SLS). Top tien finishers van voorgaande edities worden geadviseerd om zich in te schrijven voor de sportklasse.

Sportklasse

In de sportklasse wordt het al wat competitiever. Deze groep rallyteams hebben al wat meer ervaring opgedaan en krijgen dan ook een wat uitdagender parcours. Ook hiervoor geldt; al ooit in de top tien geëindigd? Dan het advies om je in te schrijven voor de hoogste klasse, de expertklasse

Expertklasse

Hier strijden de meest ervaren duo’s om de eeuwige roem en de hoofdprijs. Als extraatje worden de namen van de winnaars van de expertklasse vereeuwigd in de SLS-harington.

Deelnemerslijst1997 e1542979851996 768x1024 1

Bron: SLS classic

Deelnemende auto’s

Door de jaren heen zijn er tal van auto’s, de strijd aangegaan in de SLS Rally. Tot 1983 werd er gereden met wat dan moderne rallyauto’s zijn. De laatste en de meest moderne auto die de SLS Rally wist te winnen, is de Porsche 911SC van equipe Guliker-Van den Brink uit 1978. Na deze editie is er uitsluitend gereden met klassieker die ver voor het bouwjaar van de Porsche 911SC zijn geproduceerd.

Met welke auto kan ik deelnemen aan de SLS Classic Rally?

Een van de unieke elementen van klassieke rally’s is dat er gereden wordt met museumstukken. Wanneer deze rally’s niet zouden bestaan, zou een groot deel van de deelnemende bolides ergens in een hal stof te staan happen en als fotomodel fungeren. De harde eis die de organisatie van de SLS stelt is dan ook dat de deelnemende wagens een bouwjaar moeten hebben van vóór 31 december 1976. Daarnaast moet het team inclusief auto goed genoeg verzekerd zijn om deel te mogen nemen aan de rally.

Hulpmiddelen om afstand, snelheid of tijd te meten zijn toegestaan zolang het niet via apps op een smartphone gebeurt. GPS-apparatuur is toegestaan zonder dat er gebruik wordt gemaakt van plaatsbepaling. Ook dient de auto technisch gekeurd te worden waarbij er onder andere gekeken wordt naar de technische geschiktheid van de wagen. Denk hierbij aan geluidsproductie en het uiterlijk.

Regels van de SLS Classic Rally

Vanaf de eerste rally rijden de recreanten door de fanatiekelingen tijdens de SLS Rally. Het concept is simpel: twee bestuurders in een rally-geprepareerde bolide die elkaar afwisselen om zo precies mogelijk de voorgeschreven route afleggen. Inderdaad, het gaat dus niet alleen om pure snelheid. Deelnemers dienen zich strikt aan de verkeersregels te houden. Bij een eerste overtreding krijgt de equipe strafpunten, bij de tweede wordt je uitgesloten van de uitslag.

SLS weetjes

  • Het succesvolste merk in de SLS is Porsche met dertien overwinningen gevolgd door Alfa Romeo met acht overwinningen.
  • De auto met de meeste SLS overwinningen is de Porsche 911 met tien overwinningen. De Ford Escort en Alfa Romeo Giulia hebben beide vier overwinningen en staan daarmee gedeeld tweede.
  • Recordhouders met zes overwinningen zijn vader en zoon Giel en Arjan van der Palen en hun Porsche 911 (2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018).
  • Vader en zoon Van der Palen zijn niet de enige die de SLS Rally vier keer op rij wist te winnen. Jan van der Marel won editie 23 tot en met 26 (1975 – 1978 – 1979 – 1980). Dit deed hij twee keer met de Vauxhall Chevette 2300 HS, een keer met de Opel Ascona 1.9 SR en een keer met de Opel Ascona 2000. Twee keer wint het met navigator Jan Berkhof, een keer met Bruno van Traa en een keer met Peter Verspuij sr. naast zich.
  • Bij de eerste drie edities (1952-1953-1954) van de SLS Rally werd er geen algemene winnaar verkozen. Je kon toen alleen nog winnaar worden per klasse.
  • De editie 1955 had zijn eerste overall winnaar. De equipe Te Siepe-Beuze won. Er kan geen uitsluitsel gegeven over welke auto hiervoor werd gebruikt. Wel weten we dat Te Siepe in die tijd reed met een DKWF91. Daarnaast rijdt hij in 1956 de Tulpenrallye met een DKWF93. De verschillen tussen deze twee auto’s zijn de motor (DKWF91: 34 pk sterke 896 cc motor, DKWF93: 40 pk sterke 906 cc motor) en wat aanpassingen aan de carrosserie.
  • Op de edities van 1976, ’77 en 2020 na is er nooit een SLS Rally gecanceld.

 

Voorbereiding op de SLS Classic Rally

Het belangrijkste onderdeel van de voorbereiding op de rally is de gezondheid van je auto. Zorg ervoor dat de auto tiptop in orde is voordat je hem naar de technische keuring brengt. Zeker wanneer de auto een tijdje heeft stilgestaan wordt er aangeraden om je rallybolide langs de lokale garage te laten gaan voor een goede check. In het geval de SLS biedt de organisatie verschillende garages aan waar je gratis een keuringsafspraak kunt inplannen. 

Organisatie van de SLS Classic Rally

Achter de gehele organisatie van de SLS evenementen zit de Stichting SLS Classic. Deze stichting wordt geleid door Cees de Jong. Hij is dan ook wedstrijdleider tijdens de rally. Het negenkoppige team onderhoudt de stichting en zijn rijke historie. Contactgegevens vind je hier.

Hoe schrijf ik me in voor de SLS Classic Rally?

Voor de volgende editie krijgen de deelnemers die zich hebben ingeschreven voor de voorgaande, als eerst dan kans om hun deelname te verzilveren. Hierna zal gekeken worden naar hoeveel overige belangstellenden er zijn voor de komend editie. Deze groep zal vervolgens middels loting worden doorgeselecteerd voor de deelname aan de rally. Neem contact op met de stichting om je equipe op de wachtlijst te zetten.

Kosten deelname SLS Classic Rally

De totale kosten voor een equipe bij de SLS Classic Rally bedraagt € 2.545,- (2021). Dit omvat de volgende zaken:

  • Vier hotelovernachtingen (tweepersoonskamer) tijdens de rally (inclusief de avond voor de aanvang van de rally)
  • Ontbijt, lunch en diners voor twee personen
  • Walking dinner en prijsuitreiking op de boulevard in Scheveningen
  • Rallystickers en -schild
  • Routebeschrijvingen inclusief kaartmateriaal en routeboek

Het is mogelijk om naast de twee personen van de equipe, ook gasten uit te nodigen voor het evenement. Zo kan er een extra een persoonskamer á € 550,- worden geboekt. Voor de walking dinner kan er een extra toegangskaart worden gekocht voor € 25,-. Voor de liefhebbers van memorabilia is er een geëmailleerde badge beschikbaar voor € 25,- per badge.

Goede doelen die SLS Classic Rally ondersteund

In 2019 ondersteunde de SLS Classic Rally, Martine Hendriksma. Zij kreeg de diagnose stembandkanker. Het onderzoek van Hendriksma is op zijn eind, maar zij wil graag het stokje doorgeven. Om een nieuw onderzoek op te zetten, moet het volledige budget vooraf  beschikbaar zijn. Hier draagt de SLS Classic Rally haar steentje aan bij.

Start SLS rally

Bron: SLS classic

Een classic car rally organiseren met Rallyevenementen

Als er een rally evenement georganiseerd moet worden, is Rallyevenementen de perfecte partner voor de klus! Of het nu gaat om de organisatie van een professionele rally of recreatieve rally voor ons is geen klus te gek. Wij staan je bij in elke stap van het evenement, van planning tot uitvoering, en zelf na het evenement. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt over hoe we je kunnen helpen! We kijken ernaar uit van je te horen.

Let's rally together

Wil je meer weten over ons aanbod? Vraag dan nú
meer informatie aan. Vul onderstaand formulier in en we
nemen binnen 24 uur contact met je op.

rallyevenementen lets rally 1
rallyevenementen evenementen

Deze website gebruikt cookies om de website-ervaring te optimaliseren. We zorgen er voor dat je gegevens en privacy wordt gerespecteerd. Lees Meer.