De tulpenrally

De Ferrari onder de Nederlandse rally’s: de Tulpenrallye. De oorsprong van de Tulpenrallye ligt in 1949. Hiermee is het de oudste nog lopende rally van Nederland. In deze blog vind je alles over deze unieke rally waar wij Nederlanders trots op mogen zijn.

Geschiedenis van de Tulpenrally

In 1949 organiseert de Regionale Automobiel Club West (R.A.C.-West) de Rallye des Tulipes. De grondslag van de rally ligt dus inderdaad in Frankrijk. Hier komt ook de oorsprong van de naam vandaan zoals we die nu kennen: de Tulpenrallye. Op verschillende startplaatsen nemen 159 equipes deel aan de eerste editie. 121 teams halen de eindstreep zonder strafpunten. Vanaf de eerste editie ligt de finish in de badplaats Noordwijk. Het is direct een succes wat blijkt uit de inschrijving voor editie twee. Dan (1950) verschijnen er maar liefst 281 equipes aan de start wat tot op de dag van vandaag het meeste aantal teams is in de rijke historie van de Tulpenrallye. Een traditie is geboren.

De jubileum Rally in 2024

De 70e Tulpenrallye start op 11 mei 2024 in Bilbao, Spanje, ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum.

 • Deelnemers kunnen op 11 mei deelnemen aan een gratis oefenrit.
 • De officiële rally begint op 12 mei en eindigt op 17 mei in Parijs-Chantilly.


Equipes leggen in 6 dagen ruim 2.500 km af met auto’s van vóór 1974.

Inschrijving opent op 8 oktober 2023 en sluit op 29 oktober 2023. De loting gebeurt tussen alle inschrijvers, behalve degenen met een gegarandeerde startplek.

Elk jaar en andere route

Voor elke editie van het evenement wordt er een nieuwe, unieke rally route uitgestippeld door de organisatie. Hierbij wordt de plaatselijke regio waar het karavaan langs rijdt in acht genomen om zo de mooiste plekken in het zonnetje te zetten. De locaties zijn gevarieerd en de gebruikte routes zijn in verschillende gevallen een combinatie van alle elementen die je zoekt bij een rally. Denk aan smalle bergpaadjes, listige kruispunten en zand- en gravelwegen die het uiterste vragen van mens en machine.

Start

Elke editie weer komt de organisatie van de Tulpenrallye met een nieuwe startlocatie. Of nu het zonnige zuiden van Frankrijk of het Alpengebied in Oostenrijk, het decor vormt; de organisatie weet er elke editie weer een verrassende draai aan te geven. Hiermee zorgt de Tulpenrallye voor een uniek reis door al het moois dat West-Europa te bieden heeft. Zo werd in 2019 gestart in Andorra. Het was voor het eerst dat de Tulpenrallye dit Prinsendom aandeed. Zes dagen na de start zullen de deelnemers willen finishen op Chateau St. Gerlach in Valkenburg.

Finish

Na dagenlang te hebben gezwoegd door de verschillende rallypaden, eindigde de Tulpenrallye traditiegetrouw in Nederland (op editie van 2013 na, toen werd er gefinisht in Nice). Wanneer in 1970, de Tulpenrallye niet meer als EK wordt verreden, verplaatst de finish locatie naar Rotterdam. Later zou de finishlocatie terugkeren naar waar het ooit begon; Noordwijk. Andere steden die ook de eer hadden om de finishlocatie te mogen huisvesten zijn Amersfoort, Barneveld en het Franse Nice. Net als in 2018 en 2019 ligt de finish bij de 2021-editie bij Chateau St. Gerlach in Valkenburg.

Tulpen Rallye 2023 route

Klassenverdeling

De traditionele Tulpenrallye hanteert drie verschillende klassen gecategoriseerd op skills en ervaring. Deze klassen zijn de tourklasse, sportklasse en expertklasse. Voor de editie van 2021 is een extra klasse toegevoegd, namelijk de vintageklasse.

Vintageklasse

Zoals de naam al doet vermoeden is deze klasse in het leven geroepen voor de échte klassiekers. Auto’s in deze klasse dienen een bouwjaar te hebben tot en met 1950.

Tourklasse

De tourklasse is het klassement voor de beginners van rally rijden. Ook equipes die voor het eerst een meerdaagse rally rijden zijn welkom in de tourklasse.

Sportklasse

In deze klasse zijn de teams al wat meer ervaren met het rijden van een grote rally. Navigators die in de tourklasse in de top drie eindigen in een of meerdere van de drie voorgaande edities, zijn verplicht om in de sportklasse mee te doen. Hiermee houdt de tourklasse zijn recreatieve karakter.

Expertklasse

De doorgewinterde rallyrijder en navigator krijgen het, het moeilijkst in de expertklasse. Ook hiervoor geldt dat navigators die in de top drie van de sport- of expertklasse zijn geëindigd van een voorgaande editie, zijn verplicht om bij een volgende deelname te rijden in de expertklasse.

Deelnemende auto’s

Tot 1992 wordt de Tulpenrallye verreden met de laatste modellen van rallyauto’s. Denk hierbij aan een BMW M3, Ford Sierra RS of een Audi Quattro A2. Vanaf de 24e editie in ’92 wordt er bij de Tulpenrallye uitsluitend gebruikgemaakt van historische auto’s. Jaren ’70 911’s en Ford Mustang’s zien weer eens het daglicht en verschijnen aan de start van de nieuwe, oude Tulpenrallye. Dat is hedendaags nog steeds zo.

Met welke auto kan ik deelnemen aan
de Tulpenrallye?

Volgens het reglementen behoren auto’s naar voorkeur zo origineel mogelijk uitgevoerd te zijn. De ingeschreven auto dient voor 1972 gebouwd te zijn. Vervolgens worden auto’s naar leeftijd ingedeeld in klasse C, D, E, F of G. Wanneer er minder dan vier auto’s ingeschreven staan in een klasse wordt deze klasse samengevoegd met de volgende klasse.

Regels en voorschriften van
de Tulpenrallye

De regels en voorschriften van de Tulpenrally veranderen voortdurend. Voor het meest recente reglementenboek verwijzen we je graag door naar de website van de Tulpenrallye.

Wist je dat?

 1. Gebruik van telefoon is ten strengste verboden, tenzij je met pech naast de weg staat
 2. Moderne horloges en stopwatches zijn toegestaan. Laad je smartwatch dus nog maar eens goed op!
 3. Bang dat je niet genoeg brandstof aanboort hebt? Geen probleem. Elke auto mag een jerrycan met maximaal 10 liter extra brandstof vervoeren.
 4. Ben je een echte snelheidsduivel? Pas dan op! Wie de maximumsnelheid overschrijdt wordt hiermee bestraft met strafseconden.
 5. Wist je dat iemand ooit de rally verloor omdat hij zich had verslapen? In 1992 stond Eddy van der Hoorn er na de eerste dag prima voor tot hij op dag twee te laat aan de start verschijnt omdat hij nog op een oor lag. Hij krijgt 90 strafseconden en eindigt de rally als vierde. Dit weet hij in 1995, 1997 en 1998 goed te maken door alsnog de rally te winnen met zijn Volvo 122 S.
 6. Ford is met 13 overwinningen het is succesvolste merk van de Tulpenrallye gevolgd door Porsche (negen 9 overwinningen) en Alfa Romeo (zeven overwinningen).
 7. Het meest succesvolle model auto zijn de Porsche 911 (zeven overwinningen) en de Ford Escort (zeven overwinningen. Hierna volgt de Opel Ascona (vier overwinningen) en de Volvo 122 S (vier overwinningen).
 8. De winnaars van de eerste editie van de Tulpenrallye zijn de Engelse Wharton en navigator Cooke. Zij reden met de Ford Anglia E494A: de dan goedkoopste auto van Groot-Brittanië. Met een 933 cc motor en een handgeschakelde bak met drie versnellingen behaalde de Anglia een 92 kilometer per uur. Van 0 naar 80 kilometer per uur duurde dan ook zo’n 38 seconden.
 9. Bert Dolk bezit het record van de meeste overwinningen van de Tulpenrallye met 5 overwinningen (1973, 2001, 2004, 2005, 2006)
 10. In de geschiedenis is de Tulpenrallye in totaal zes keer geannuleerd. In 1971, 1972, 1975, 1981 en 1990 was er een tekort aan inschrijvingen. De 67e editie in 2020 is opgeschoven naar 2021 vanwege de coronapandemie.

Hoe bereid ik me voor?

Voordat je afreist naar de schitterende startlocatie, moet je voertuig eerst door de conformiteitscontrole. Hiervoor word je op de volgende onderdelen gecontroleerd:

 • Kentekenplaten
 • Verlichting
 • Gevarendriehoek
 • Uitlaatgeluid (maximaal 95 decibel gemeten bij 3.500 toeren per minuut)
 • Landsticker
 • Reglementair toegestane meetapparatuur
 • Sleepkabel
 • Reclamevoorschriften (indien nodig)
 • Folie of zeil (twee bij vier meter)
 • Brandblusser
 • Geldig APK bewijs
 • Verbanddoos

 

Uiteraard is het van groot belang dat je auto onder de motorkap er tip top uitziet zodat hij zes dagen lang kan ploeteren. Bereid je voor op een slopende week waarin veel focus vereist is.

De organisatie van de tulpenrally

De rally wordt opgezet door een speciaal voor de rally opgerichte organisatie: de stichting Tulpenrallye. De organisatie wordt geleid door Frank Pauli. Contact opnemen kan via het contactformulier.

 

Hoe kan ik me inschrijven voor de Tulpenrallye?

Inschrijving voor de komende editie start op de eerste zaterdag van november. Een week later sluit de inschrijving. Eind november zal dan de voorlopige startlijst bekendgemaakt worden. Bij te veel inschrijvingen zal er geloot worden. Loting vindt plaats ongeacht het tijdstip van inschrijving onder alle deelnemende equipes.

 

Wat kost deelname aan de Tulpenrallye?

De Tulpenrallye kosten bedragen €2.875,- inschrijfgeld per equipe exclusief hotelovernachtingen. Bij inschrijving dient €350,- voorinschrijfgeld direct te worden overgemaakt. De overige Tulpenrallye kosten worden via een eenmalige incassomachtiging door de organisatie geïnd. Tijdens de documentcontrole dient het team €60,- te betalen als inschrijfgeld.

 

Welke goede doelen steun ik met de deelname aan
de Tulpenrallye?

Net als in voorgaande edities steunt de Tulpenrallye, de Stichting Orange Babies. Deze stichting zet zich al ruim twintig jaar in voor een wereld waar geen kinderen meer worden geboren met HIV. Samen met Orange Babies ondersteunt de Tulpenrallye de Pakachele School in Zambia. De school biedt onderwijs aan circa 400 kinderen, woonachtig in de omgeving van Lusaka.

 

Rallyevenementen en de Tulpenrallye

In de geschiedenis van de Tulpenrallye speelt ook Rallyevenementen een rol. Van 2010 tot 2013 had Rallyevenementen namelijk de eer om de laatste rally etappe te organiseren, de Tulpenrallye Sprint. Op de boulevard van Noordwijk heeft Rallyevenementen ervoor gezorgd dat de equipes op een gepaste manier geëerd werden.

Daarnaast hielp Rallyevenementen mee met het uitschrijven van de roadbooks en het gebruik van welke navigatiemethoden.

Een classic car rally organiseren met Rallyevenementen

Als er een rally evenement georganiseerd moet worden, is Rallyevenementen de perfecte partner voor de klus! Of het nu gaat om de organisatie van een professionele rally of recreatieve rally voor ons is geen klus te gek. Wij staan je bij in elke stap van het evenement, van planning tot uitvoering, en zelf na het evenement. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt over hoe we je kunnen helpen! We kijken ernaar uit van je te horen.

Let's rally together

Wil je meer weten over ons aanbod? Vraag dan nú meer informatie aan. Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op.

rallyevenementen lets rally 1
rallyevenementen evenementen

Deze website gebruikt cookies om de website-ervaring te optimaliseren. We zorgen er voor dat je gegevens en privacy wordt gerespecteerd. Lees Meer.